Bobschrift 2011

Het Bobschrift is een jaarlijks periodiek, een klein tribuut aan onze Rotterdamse held: Bob den Uyl. Het is inmiddels bijna twintig jaar geleden dat de meester van de zwarte humor overleed. Een melancholicus, maar ook een postzegelverzamelaar met pleinvrees. Bovenal een stilist die zich uitputte in overbodige mededelingen, die een analyse schreef over de lengte van rijen voor het loket en verhalen het licht liet zien over de gruwelen van het openbaar vervoer in Spanje en over het aansluiten van een waterleiding in Ierland. Hij is beroemd om de titels van zijn verhalenbundels waarvan Gods wegen zijn duister en zelden aangenaam naar de essentie grijpt. Een Rotterdammer die wet-ten formuleerde waarvan er in ieder geval eentje de tand van de tijd lijkt te overleven. De Eerste Wet van Den Uyl: ‘je vindt nooit wat je zoekt, hooguit wat je niet zoekt.’ Dat u het maar weet.

 

Arie van der Ent schreef voor Bobschrift het artikel ‘Den Uyl als Den Ojl – Bob in Russische vertaling’. Verder vindt u in dit periodiek verhalen van Nico Keuning, Bob den Uyls biograaf, Wilfried de Jong, Rotterdammer en wielrenner, Lodewijk Wiener die Bob van dichtbij kende, Wim Huijser, liefhebber en bio-graaf van Kees Buddingh’, Mark van Leeuwen, verzamelaar en re-dac-teur, en Rob Feenstra, de gelukkige winnaar van de Bob den Uyl-verhalenwedstrijd waarbij het thema ‘Schrijvers worden misbruikt’ centraal stond. Ivar Schute vervolgens, verzamelaar en bibliograaf, schreef een artikel over Bob den Uyls imposante vertaalwerk.

 

Maarten van Bracht is redactielid van de vpro Gids en schreef speciaal voor Bobschrift het artikel ‘Hoe en waarom Bob den Uyl zijn comeback maakte’. Want die maakte hij, in 2003. Op deze revival borduurt Bobschrift voort. In zekere kring blijft Bob den Uyl populair. Het is tijd om het woord te laten vallen: langzaam tekenen zich de contouren van een cultfiguur af. Iedereen die hem heeft gekend heeft anekdotes aan die herinneringen. En er wordt gelachen, er wordt nog steeds gelachen om deze zonderlinge Rotterdammer. Hoe kan het eigenlijk ook anders. In het eerste verhaal in Bobschrift laten we de meester zelf aan het woord. Een (glim)lach zal uw gezicht moeten sieren, anders klopt er iets niet.

 

Bobschrift 2011 verscheen bij uitgeverij Douane. Dit boek is echter via deze website te bestellen. Prijs EUR 10,00.

 

Terug naar het overzicht

Uitgeverij Vreugdenberg | info@uitgeverijvreugdenberg.nl