• Een schedelkapje, archeologische verhalenEen schedelkapje, archeologische verhalen

    ‘Ik ben archeoloog. Herstel, ik was archeoloog. Nu ben ik… ja, wat ben ik? Door een hersenbloeding ben ik 100% afgekeurd. Mijn rechterzij is min of meer verlamd. En ik heb afasie.’

    Wat doe je als van de ene op de andere dag het fundament ­onder je bestaan wordt weggeslagen? Op 6 april 2021 kreeg Ivar Schute een hersenbloeding die zijn leven voorgoed zou veranderen.

    Voor die datum was Ivar Schute een ­archeoloog die over de hele wereld opgravingen deed en daarover lezingen hield. Ook ­publiceerde hij In de schaduw van een nachtvlinder, een boek over zijn archeologische werk in de vernietigingskampen. Na de cesuur bleek hij blijvend last te hebben van afasie en andere ongemakken en moest hij op zoek naar een levens­bestemming.

    Ooit had hij al eens een paar korte verhalen geschreven met archeologie in de hoofdrol. Met veel doorzettingsvermogen schreef hij, als afatisch schrijver, nieuwe verhalen over zijn ­archeologische ervaringen.

    In dit boek zijn de oudere, niet eerder gepubliceerde, en de ­onlangs geschreven verhalen gebundeld. Een aanrader voor ­iedereen die ook maar enige interesse in het verleden heeft. Knap gedaan, oordeelt u zelf.

Uitgeverij Vreugdenberg | info@uitgeverijvreugdenberg.nl