Bobschrift 2012

In 2012 verschijnt het tweede Bobschrift, een tribuut aan onze Rotterdamse held: Bob den Uyl. Dit jaar is het al weer twintig jaar geleden dat de schrijver overleed, de man die als geen ander humor in de literatuur bracht en een generatie de mogelijkheid bood in ieder geval een aardig boek op de leeslijst Nederlands te hebben. De observator die aan een klein, onbetekenend voorval of enkele woorden genoeg had om een weergaloze uitvergroting te maken.

 

Zo hangt er op de schutting bij het inmiddels vier jaar geleden gesloopte geboortehuis van Bob den Uyl een aankondiging dat men op deze locatie, die deel uitmaakt van ‘Expeditie Noord’, samen met andere kopers, de eigen woning kan ontwerpen. Deze actie is ‘wegens succes verlengd’. Bij leven en welzijn had de schrijver deze aankondiging naar alle waarschijnlijkheid vakkundig de grond in geboord, te meer daar hij de straat waar zijn geboortehuis stond eens omschreef als ‘een nare dwarsstraat tussen een spoorwegviaduct en een singel in, in de Agniesebuurt, grenzend aan het oude Noorden’.

 

Vorig jaar maart, toen het eerste Bobschrift bij de drukker lag, overleed Bob den Uyls boezemvriend Hans Verweij. In dit Bobschrift treft u een interview aan dat Rien Vroegindeweij in de jaren negentig met de kunstenaar had. Verder zijn er bijdragen van Nico Keuning, Bob den Uyls biograaf, Rascha Peper, die Bob den Uyl van nabij meemaakte, L.H. Wiener, schrijver en bewonderaar, Kees van der Hoef, dichter en Groningse connectie, Abdelkader Benali, Rotterdammer en deel uitmakend van een nieuwe generatie bewonderaars, Wim Huijser, liefhebber en biograaf van Kees Buddingh’, Maarten van Bracht, redactielid van de VPRO Gids, en Peter Dejong, de kunstenaar die samen met Bob den Uyl prachtige boekwerken maakte die bij uitgeverij Bébert verschenen. Bert Bokhoven, dichter en oud-collega van Bob den Uyl, haalt herinneringen op en brengt een ode aan de drank. Uw redacteuren doen ook nog een duit in het zakje. Mark van Leeuwen bezocht Visvliet en Ivar Schute schreef een artikel over de prachtige Rotterdamse verhalen van Bob den Uyl. Kortom, het periodiek zit weer boordevol verhalen, herinneringen, anekdotes en artikelen. Maar eerst laten we de meester zelf aan het woord. En u weet het: als u er niets aan vindt, deugt u niet!

 

Bobschrift 2012 verscheen bij uitgeverij Douane. Dit boek is echter via deze website te bestellen. Prijs EUR 10,00.

 

Terug naar het overzicht

Uitgeverij Vreugdenberg | info@uitgeverijvreugdenberg.nl