Tot op het bot

Onlangs verscheen bij Uitgeverij Vreugdenberg Tot op het bot van Egbert van de Gronden.

Wanneer een succesvolle, maatschappelijk betrokken veertiger het gazon van zijn riante buitenverblijf maait, verstapt hij zich en het mes van de gemotoriseerde zware maaier splijt zijn linkervoet open. Stomme pech slaat hem letterlijk en figuurlijk van zijn voetstuk. Niemand, en hijzelf al zeker niet, kan bevroeden welke gevolgen dit ongeval blijkt te hebben. In de daaropvolgende periode van moeizame genezing en revalidatie, lijkt hij langzaam maar zeker de grip op de werkelijkheid kwijt te raken. Wat gebeurt er als de tijd een jaar stilgestaan heeft, maar voor de rest van de wereld niet?

Van de Gronden laat in deze novelle op ontroerende wijze zien hoe iemand balancerend tussen zelfvertrouwen en onmacht probeert de touwtjes in handen te houden. Een wrang-humoristisch, aangrijpend verhaal over pijn, verlies en verlossing.

In 2019 was Van de Gronden genomineerd voor de Donner boekenprijs met zijn verhalenbundel Oog om oog. Het juryrapport: “De verhalen zijn dertien kunstwerkjes over uiteenlopende thema’s; ze vormen een geheel door toon, ritme en beschouwend karakter. Mooi stilistisch geschreven, speels, gevoelig, maar niet sentimenteel.”

Uitgeverij Vreugdenberg | info@uitgeverijvreugdenberg.nl